Vagnmakeri

Vagnmakeret
Elmqvists vagnmakeri

Elmqvists vagnmakeri

Verkstaden ligger vid vägen ner mot Rösås omkring 500m från Hembygdsgården och är öppen för besök efter överenskommelse med Hembygdsföreningen.
Vintern 2011 fick Kalvsviks Hembygdsförening överta vagnmakeriet som gåva såväl hus som inventarier. Stort arbete har lagt ner för att försiktigt renovera hus och inredning.
Huset som kom att hysa både ett vagnmakeri och en snickeriverkstad uppfördes av Amandus Elmqvist på 1910-talet.  Hans som Paul som föddes 1918 började som 15 åring arbeta tillsammans med fadern i vagnmakeriet.
Man tillverkade hjul och vagnar ända fram till mitten av 1950-talet.
De flesta maskinerna införskaffades av Pauls far när det drogs in elektricitet 1919. Maskinerna underhölls och reparerades kontinuerligt och de fungerar fortfarande. Får endast demonstrationsköras.
Här finns svarv som också kan användas som borrmaskin, en planhyvel, en bandsåg och en cirkelsåg. Alla maskinerna är kopplade till remdriften, men man måste lägga om remmarna när man byter arbetsmoment till exempel från rikthyvel till bandsåg.
När tillverkningen av vagnar och hjul upphörde fortsatte Paul sin yrkesbana som byggnadssnickare. På äldre dagar blev vagnmakeriet hans snickeriverkstad. Där tillverkade jan ljusstakar, pallar, ljugarbänkar , fortfarande med hjälp av de gamla redskapen och maskinerna fram till sin död 2005.